Zoveel pakken, zoveel prijskaartjes

In deze post ga ik uitleggen waarom er zoveel prijsverschil in pakken zit. Een pak wat mooi zit hoeft in eerste instantie niet duur te zijn, maar kan door de kwaliteit of maakwijze uiteindelijk een duurkoop worden. En een duur pak hoeft ook niet perse een goed pak te zijn.

De stof:

De prijs van een pak wordt grotendeels bepaalt door de stof van het pak. De meest gangbare stof voor een pak is wol, maar er worden ook pakken gemaakt van polyester, katoen of linnen.

Polyester
Polyester is een erg goedkope stof, waardoor een pak gemaakt van deze stof ook goedkoop in aanschaf zal zijn. Deze pakken vind je veelal bij de H&M, Zara, V&D etc. Polyester ademt niet waardoor je het snel warm zal krijgen en uiteindelijk gaat zweten.

Katoen en linnen
Katoen en linnen zijn door hun een ademende vezel een ideale stof voor een zomerpak. Het nadeel van beide stoffen is dat het snel kreukt. Katoen en linnen worden daarom nog weleens gemixed met wol, cashmere, zijde of juist met elkaar waardoor het pak wel het uiterlijk en gevoel geeft van een linnen of katoenen pak, maar dan met minder kreukels of met het luxere gevoel van cashmere.

Wol
Zoals eerder gezegd is wol de meest gangbare stof om een pak van te maken omdat het niet snel kreukt en het een duurzame stof is. De beste stofwevers zijn te vinden in Italië en Engeland. Bekende Italiaanse en Engelse wevers zijn  “Barberis”, “Guabello”, “Marzotto”, “Reda”, “Loro Piana“, “Holland & Sherry”, “SCABAL” en ”Delfino”.

Bij de betere pakken zie je vaak een S-getal op de label van het pak staan. Dit S-getal staat voor de garendikte van de wol en gaat van S80 t/m S220. De S staat voor Super en het getal staat voor het aantal kilometer draad wat uit 1KG wol wordt gespannen. Hoe hoger het S getal, hoe dunner, soepeler maar ook kwetsbaarder de stof is. Verder is het productieproces voor  S160 stof ingewikkelder dan die van een S120 waardoor de prijs van een S160 stof duurder is.

Het S getal zegt overigens niets over de kwaliteit. De kwaliteit wordt namelijk bepaald door de wol. De betere wollen komen van schapen uit Nieuw Zeeland en Australië. Verder hangt de prijs van de stof af van de inkoop (bulk of exclusief), het type stof en de herkomst van de wol en uiteraard het stoffenhuis (leverancier).

Geplakt, half canvas en full canvas

Om er voor te zorgen dat een jasje mooi over je lichaam valt zit er aan de binnenkant van het jasje een afwerking. Deze afwerking wordt aangeduid als geplakt (fused), half of full canvas. Deze afwerking is niet de voering die je aan de binnenkant van het jasje ziet.

Geplakte jasjes
Bij geplakte jasjes zit over de gehele voorkant vlieseline direct aan de buitenstof geplakt. Dit is een goedkope oplossing voor het maken van een jasje, en maakt het jasje ook een stuk stijver dan jasjes met een canvas afwerking. Door de stijfheid zal het jasje nooit mooi de contouren van je lichaam volgen. Ondanks dat de techniek voor het plakken van jasjes in de loop der jaren verbeterd is, zal het jasje aanzienlijk minder lang meegaan dan een jasje met een canvas afwerking. Vaak zie je bij een geplakt jasje na een paar keer chemisch stomen bobbels ontstaan. Dit komt door het loslaten van de vlieseline.

Full canvas
Een full canvas jasje is het tegenovergestelde van een geplakt jasje. Een full canvas jasje bestaat uit de buitenste stof, borststuk, canvas van paardenhaar en de voering (zie afbeelding). Bij een full canvas jasje is de binnenkant van het jasje volledig voorzien van een canvas laag welke direct is vastgenaaid aan het wol. Na loop van tijd zal het jasje zich vormen naar je lichaam. Omdat de het produceren van de canvas veel productietijd vergt zijn full canvas pakken vele malen duurder.

Half canvas
Net als bij een full canvas jasje bestaat een half canvas jasje uit de buitenste stof, borststuk, een stuk canvas en de voering (zie afbeelding). Zoals de naam het al zegt is maar de helft van het jasje voorzien van canvas, namelijk van de schouder tot en met de borst en de revers. De onderkant van het jasje is geplakt. Half canvas jasjes zitten mooier dan geplakte jasje en zijn door het halve canvas goed betaalbaar.

De test
Of een pak full canvas, half canvas of geplakt is kun je op de volgende manier testen. Pak de stof vast tussen de knoopsgaten en wrijf de stof van elkaar. Voel je drie lagen dan is het een canvas pak, twee lagen is half canvas en bij één laag is het pak geplakt.

Afwerking en details

De afwerking van een pak bepaalt ook een deel van de prijs. Een mooi voorbeeld wat jasjes duurder maakt zijn zogenaamde Napolitaanse schouders, ook wel Spalla Camicia genoemd. Bij Napolitaanse schouders worden de mouwen wijder gesneden dan het armsgat in het jasje, vervolgens wordt de stof samengetrokken bij het aanzetten van de mouw op het jasje. Hierdoor ontstaan plooien bij de schouder aanhechting. Het maken van dit soort schouders vergt veel handwerk en dus tijd.

Het merk

Last but not least bepaalt de bekendheid en exclusiviteit van een merk de prijs. Zo leveren veel dure merken zelfs geplakte pakken voor een hoge prijs omdat hun merknaam erop staat.

  • Goedkope merken: H&M/ Zara/ V&D
  • Goede prijs-kwaliteit merken: SuitSupply Blue en Purple Line/ Oger RED/
  • Duurdere merken en lijnen: SuitSupply Red Line/ Oger Dressed for Succes/ New Tailor
  • Exclusieve merken: Gucci/ Versace/ Corneliani/ Zegna/ Polo Ralph Lauren/ Burberry